fraskovhaventilmaven.dk
  • Hvorfor denne blog?
  • Blog
  • Om mig, min have og min mad
  • Om skovhaver
  • Kontakt

Lige nu i min skovhave og omegn

   
    

Gratineret bladgrønt og bønner som i Rom

10/19/2020

0 Comments

 
Italiensk mad er andet end pasta, pizza og tomater. Det er de fleste jo sådan set godt klar over. Jeg starter med at bemærke det her for at gøre opmærksom på at den ret jeg her præsenterer er af italiensk af oprindelse (muligvis bortset fra det med gratineringen), den smager som så meget italiensk mad rigtig dejligt, og den indeholder hverken pasta eller tomater.
  Der skal bruges rigtig meget bladgrønt, så det er jo en opskrift som skabt til folk med adgang til skovhaver. Jeg samlede løs af det meste og supplerede så med en courgette. Opskriften er efter inspiration fra Rachel Roddy i The Guardian.
  Den oprindelige opskrift er uden gratinering og det smager også godt. Du kan tilsætte mere kogevand og blende det også er det en suppe. Suppen kan du så vælge at gratinere eller servere med ristet brød eller brødcroutoner. Eller en hvilken som helst kombination af ovenstående eller med pølse til alt efter smag og humør. Det skal nok ende med at blive godt.
Billede
Ingredienser, 4 personer:
  • tørrede borlotti bønner eller fx hvide bønner, 250 g (eller 500 g kogte)
  • laurbærblade, 2
  • bladgrønt, 600-700 g, eller 1 courgette kan erstatte noget af det. Jeg brugte blade af mælkebøtte, vejbred, skovjordbær, havesyre, bibernelle, slangeurt, smalbladet klokke, karryurt, sødskærm
  • bladselleristilk, 1
  • løg, 1
  • hvidløg, 2-3 fed
  • chili, 1-3 efter styrke og smag
  • olivenolie til stegning
  • salt og peber
  • revet ost til gratinering, 1-2 dl
  • rasp til gratinering, 1-2 dl
Fremgangsmåde:
  1. bønnerne lægges i blød i rigeligt koldt vand dagen før
  2. kog bønnerne i nyt vand med laurbær til de er møre. Det tager nok en times tid. Når de er kogte tilsætter du salt og lader bønnerne køle af i kogevandet. Den her del kan du også gøre nogle dage i forvejen, så skal du bare opbevare bønnerne i deres kogevand på køl
  3. tænd ovnen på 225 grader
  4. bladgrønt renses og snittes groft. Hvis du bruger courgette så snittes den tyndt
  5. selleri, løg og hvidløg snittes ret fint
  6. i en dyb pande eller en bred gryde sauteres selleri, løg, hvidløg og chili blidt ved ret lav varme til de er bløde og det dufter, ca. 8 minutter
  7. tilsæt en portion af det grønne, skru op for varmen og steg til det falder sammen. Når det er faldet sammen tilsættes en portion grønt mere og et nip salt. Sådan fortsætter du til alt det grønne er tilsat
  8. tilsæt de kogte bønner og lidt af bønnernes kogevand, så det er fugtigt uden at være sjasket. Kog på det 5-10 minutter til det grønne er blevet mørt, tilsæt evt. mere af kogevandet. Smag til med salt og peber
  9. når det grønne er blevet mørt fjernes chilierne, hæld løg-grøntblandingen over i et smurt ildfast fad. Drys revet ost og rasp på toppen og gratiner i ovnen ved 225 grader til overfladen er blevet gylden. Det tager nok 10-15 minutter. Sæt grill-funktionen til hvis du bliver utålmodig
0 Comments



Leave a Reply.

    Spis din have

    - men kun de spiselige planter

    Arkiv

    November 2023
    October 2023
    September 2023
    August 2023
    July 2023
    June 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020

    Emner og måneder

    All
    Fermentering
    Haven Og Planterne

    RSS Feed

Site powered by Weebly. Managed by SiteGround
  • Hvorfor denne blog?
  • Blog
  • Om mig, min have og min mad
  • Om skovhaver
  • Kontakt