Min første høst af mispelfrugter fra mit lille træ kan ses herunder. Mispler er en ret sær frugt på størrelse med en valnød. De er først modne her i november, når frugtkødet begynder at blive blødt og brunt, og de ser helt fordærvede ud. Jeg skulle faktisk lige tage mig sammen for at smage på dem, for udseendet er altså ikke med dem. Skindet er lidt irriterende og indeni er der nogle ret store kerner. Frugtkødet har en sød, syrlig smag krydret lidt henad noget med kanel og “turkish delight” - måske indgår mispler oprindeligt i turkish delight? Når først de modner er holdbarheden kort, så jeg ilede i køkkenet med resten. Heldigvis har Birgit Rothmann nogle opskrifter med mispler i sin bog om de mere usædvanlige skovhaveafgrøde “Høst fra træerne”, så her kommer en kun lidt ændret version af opskriften på “en fantastisk mispelkage”. Man skal bruge frugtkødet fra 1/2 kg mispler. Det kan man se på det midterste billede. Det var ret besværligt (tog 1/2 time for den portion), og der var bagefter ligeså meget skrællet fra som der var frugtkød. Enten var de så bløde så de ikke kunne skrælles, eller hvis de var hårde nok til at blive skrællet, var det rigtig svært at fjerne kernerne fra frugtkødet - næste gang prøver jeg med noget hvor man kan bruge frugterne hele på en eller anden måde. Kagen smager rigtig dejligt, især en dag eller 2 efter den er bagt, når den rigtig har fået lov at sætte sig. Så bliver den helt konfektagtig. Misplerne smagte ikke så meget igennem sammen med æblerne og alle mandlerne, så man kunne nok godt få en dejlig kage selvom man laver den kun med æbler. Ellers må man væbne sig med tålmodighed og bruge en endnu større andel mispel-frugtkød. I min frugtmos var der nok 20% mispel og 80% æble.
1 Comment
10/31/2023 09:10:03 am
Mispler er vældig godt egnede til gelé. I år plukkede jeg midt i oktober, da jeg kom forbi mit "hemmelige" mispeltræ i en park, og lod dem ligge 14 dage. Så vaskede jeg dem, flækkede dem en enkelt gang og hældte dem op i saftkogeren. De var stadig hårde og faste på det tidspunkt. Min portion (vejede dem ikke - et par kg.?) gav 8 dl fin lyserød saft, som jeg kogte op med 700 g sukker og 2 spsk. citronsaft - og så videre ud ad landevejen som med æblegelé. Ingen vanille eller andre krydderier, bare citronsaften. Resultatet var 4 glas mørkerød, krystalklar og dejligt stiv gelé med en dejlig, lidt "mørk" smag - lidt hen i retning af dadler. Altså ikke det store arbejde, bare hyggen ved en lidt anderledes gelé.
Reply
Leave a Reply. |
Spis din have- men kun de spiselige planter Arkiv
November 2023
Emner og måneder |