Kender du planten Kardon (Cynara cardunculus)? Artiskokkens halvvilde fætter og med på mange lister over spiselige flerårige haveplanter. Smuk er den. Ifølge alt det man kan læse, så er det bladenes stængler der er spiselige. Der er nogle langsgående ret kraftige trevler ligesom på bladselleri. Løsningen på det er at snitte dem fint på tværs. Den del fungerede rigtig godt. Jeg kan en opskrift på en grøn suppe på en base af kyllingfond, jævnet med pinjekerne-mel og smagt til med citron. En rigtig dejlig suppe jeg har lavet flere gange. Den indeholder i sin oprindelige form artiskokhjerter, så det var jo oplagt at lave en skovhave-version med kardon bladstængler.
Alle de gode sager og den dejlige kyllingesuppe blev et smukt bagtæppe til en gennemgående bitterhed fra kardonen. Hvis du elsker grapefugt til morgenmad, så er denne ret muligvis sagen for dig. Børnene var ikke imponerede og min bedre halvdel, der ellers har en virkelig rummelig smag, var heller ikke imponeret. Min mor og jeg syntes egentlig det smagte udmærket, men når man betænker hvor godt denne suppe plejer at smage, så er det egentlig ikke en ret jeg kan anbefale uforbeholdent. Hvis denne plante skal være en del af min skovhave, så skal den altså også gøre sig bare nogenlunde i mit køkken, og kardon er hermed på listen over "måske egnede". Jeg har tidligere prøvet at koge den på forhånd, så forsvinder bitterheden, men den smager så ikke rigtig af noget. Flere steder nævnes at bladene skal bleges inden de spises - besværligt men det virker jo rigtig godt på fx julesalat. Det kan være jeg prøver det til efteråret. Det blev også foreslået at grille stænglerne - nogle gange kan det brændte jo komplementere det bitre på en ret delikat måde - jeg skal nok lade jer vide hvis noget af det bliver en succes. Hvis du har en rigtig god opskrift med kardon, så er jeg lutter øre. Opskriften på aftenens kardonsuppe er ikke rigtig værd at videregive - hvis du er en hund efter bitre smage og meget gerne vil have den, så giv mig et praj, så kan det være jeg gider ulejlige mig med at skrive den ned.
0 Comments
Leave a Reply. |
Spis din have- men kun de spiselige planter Arkiv
November 2023
Emner og måneder |