fraskovhaventilmaven.dk
  • Hvorfor denne blog?
  • Blog
  • Om mig, min have og min mad
  • Om skovhaver
  • Kontakt

Lige nu i min skovhave og omegn

   
    

Kringle med stikkelsbærsyltetøj

8/5/2023

0 Comments

 
Ideen til at bruge stikkelsbær som fyld i kringle fik jeg fra Loui&bearnaisen. Og tak for den ide. Hjemmebagt kringle med rigelig snask er ikke til at stå for, stikkelsbærsmagen er dejligt fremtrædende og der er noget altmodisch og lige tilpas nostalgifremkaldende ved begge dele. Ifølge Søren Ryge er Anne Margrethes kringleopskrift Danmarks bedste, det med stikkelsbærsyltetøjet er min tilføjelse. Man ender med at have ret meget kringle, måske nok til et helt forsamlingshus, men jeg vil ikke anbefale at skalere opskriften ned, for mængden passer lige til 4 stænger ved siden af hinanden på en standardstørrelse bageplade (35 x 40 cm). Og det er ret vigtigt for når de ligger lige tilpas tæt, så hjælper de med at holde facon på hinanden under bagningen, og så kan man tillade sig at være lidt mere nonchalant med at få lukket dejen ordentligt til over fyldet. Til gengæld så holder sødt gærbaseret bagværk som regel fint til at blive frosset, også har man jo altid lige en reserve, hvis der skulle opstå en situation med akut mangel på kringle.
Picture
Picture
Ingredienser, en hel pladefuld:
Dej
  • 2 1/2 dl lunken vand
  • 50 g gær
  • 1 nip salt
  • 3 spsk sukker
  • 3 æg
  • 330 g smør i tern
  • 450 g hvedemel, plus lidt mere
Fyld
  • 225 g smør
  • 225 g sukker
  • 1/2 tsk stødt kardemomme
  • 300 g stikkelsbærsyltetøj 
​
  • 1 æg til pensling
  • perlesukker og hakkede nødder til drys
​
Fremgangsmåde:
  1. opløs gæren i vandet, tilsæt salt, sukker, æg og smør. Lad blandingen stå lunt i 1/2 time til der er store bobler
  2. ælt melet i, måske lidt mere, måske lidt mindre, så du ender med en blød og smidig dej der ikke klistrer alt for meget. Det gør ikke noget hvis smørret stadig er lidt i klumper. Lad hæve til dobbelt størrelse, mindst 1 times tid
  3. Lav remoncen ved at smelte smør, sukker og kardemomme i en gryde til det er tyktflydende
  4. Dejen rulles på et meldrysset bord, rul den ud og fold den indover sig selv og rul ud igen, gør det nogle gange. Tilsidst rulles dejen ud i en firkant på ca. 50 x 70 cm og højst 3 mm tykt. 
  5. Skær 4 baner på den korte led, godt 15 cm brede. Fordel først remoncen og dernæst et par skefulde stikkelsbærsyltetøj i en stribe ned i midten af hvert stykke. Fold siderne ind over. Løft stangen ind på bagepladen, hvor der er lagt bagepapir på. De skulle gerne kunne være der alle 4 med lidt afstand imellem. Pensl med sammenpisket æg, og stil til efterhævning lunt 1/2 times tid.
  6.  Tænd ovnen på 225 grader
  7. Drys med sukker og hakkede nødder og bag midt i ovnen i 14-18 minutter. Efter 2-3 minutter skrues ned på 200 grader, og de bages videre til de dufter rigtigt og er svagt lysebrune. Hold rigtig godt øje, for der er meget kort tid fra de er færdigbagte til de er brændte.
  8. Tag dem ud og lad dem sætte sig inden servering. Jeg synes det er bedst hvis de lige får lov at køle af og sætte sig 3-4 timer inden den spises.
0 Comments



Leave a Reply.

    Spis din have

    - men kun de spiselige planter

    Arkiv

    November 2023
    October 2023
    September 2023
    August 2023
    July 2023
    June 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020

    Emner og måneder

    All
    Fermentering
    Haven Og Planterne

    RSS Feed

Site powered by Weebly. Managed by SiteGround
  • Hvorfor denne blog?
  • Blog
  • Om mig, min have og min mad
  • Om skovhaver
  • Kontakt