I min skovhave er det dagliljerne der frister for tiden. De første år jeg havde skovhave fik jeg ikke rigtig spist nogen af dem: Jeg følte det var synd at plukke dem når der ikke var mere end et par stykker og man kunne jo altid plukke og spise nogle af de andre blomster i stedet, hvis der skulle blomster på salaten. Også før jeg vidste af det, så var de afblomstret og det var det. For at komme ud over det, så har jeg plantet rigtig mange dagliljer, så der er rigeligt at tage af, og de hedder jo dagliljer med god grund. Hver enkelt blomst blomstrer så kort tid og der kommer nogen nye i morgen, så jeg kan lige så godt spise dem der er der i dag. Og de smager godt (det er kun Hemerocallis slægten, der er kendt for at være spiselige, og hvis du vil være på den sikre side så hold dig til arterne Hemerocallis citrina, Hemerocallis lilioasphodelus og Hemerocallis fulva), både blomsterne og knopperne har en sprødhed og en smag henad ærter. Og det er super med noget mildt, sprødt og salat-artigt her i juli, hvor meget andet bladgrønt fra skovhaven er ved at være ret “karakterfuldt” (groft, og kraftigt smagende). Man kan godt få mavekneb og en livlig fordøjelse, hvis man spiser for mange dagliljer, så hold lidt igen og nyd hver eneste du spiser. Dagliljerne (knopper og blomster) kom på bordet sammen med de fermenterede stikkelsbær, oliven, ost og ristet oliedryppet brød mm. som en let aftensmad, hvor man kan nippe og kombinere på kryds og tværs som en form for tapas. Stikkelsbærrene smager stadig dejlig meget af stikkelsbær, men de har også fået mere umamismag, som om de i smag er gået fra dur til mol. Dette kombineret med deres syre og salt fungerer rigtig godt som modspil til de endnu mere umami-rige komponenter som oliven og lagret ost. Det hele sættes på bordet så man kan nippe, snacke og kombinere som man lyster:
0 Kommentarer
Efterlad et svar. |
Spis din have- men kun de spiselige planter Arkiv
November 2023
Emner og måneder |