fraskovhaventilmaven.dk
  • Hvorfor denne blog?
  • Blog
  • Om mig, min have og min mad
  • Om skovhaver
  • Kontakt

Lige nu i min skovhave og omegn

   
    

Sirup- og valnøddetærte med kandiseret salvie

1/22/2023

0 Comments

 
Da jeg så opskriften med de kandiserede salvieblade vidste jeg at den kage måtte jeg bare prøve. De er så yndige og næsten ikke til at skelne fra de rimfrostdækkede salvieblade udenfor. Når salviebladene kandiseres bliver de søde og aromatiske og også lidt bitre som krydderurter jo ofte er. Men i den her sirupstærte med valnødder, så forsvinder det bitre i salvien i det bitter-søde fyld i tærten lavet med mørk maltsirup og valnødder. Med alt det sirup der er i, så troede jeg at kagen ville være mere sød, og serverede den derfor med creme-fraiche. Men når man bruger den bitre mørke maltsirup, så ville det også være godt med vanilleis til. Hvis man bruger almindelig mørk sirup i stedet for, så er det sikkert bedre med creme-fraiche. Alt i alt en god og velfungerende opskrift fra Ottolenghi m. fl. på en fyldig og ikke for sød kage. Men der var alt for få kandiserede salvieblade, så det har jeg justeret nedenfor. De kandiserede blade skal tørre mindst 6-8 timer inden brug, så lav dem i god tid. De kan også laves dagen før (opbevares utildækket ved stuetemperatur). Kagen synes jeg smager bedst kold. Den smager også godt dagen efter, men så er bunden ikke længere sprød.
Picture
Picture
Ingredienser, 1 tærte 12-14 personer:​
kandiserede salvieblade
  • 20-30 pæne og aromatiske salvieblade
  • 1 æggehvide, let sammenpisket
  • 3 spsk sukker
mørdej
  • ​200 g hvedemel
  • 120 g koldt smør
  • 30 g sukker
  • 1/2 tsk hvidvinseddike
  • 2 spsk isvand
fyld
  • 180 g valnødder
  • 80 g groft surdejsbrød uden skorpe
  • 50 g branflakes
  • fintrevet skal af en appelsin
  • 100 g maltsirup eller mørk sirup
  • 220 g lys sirup
  • 30 g smør
  • 1 dl piskefløde
  • 2 store æg, let sammenpiskede (eller et æg og blommen og resten af æggehviden fra salviebladene)
Fremgangsmåde:
  1. kandiser salviebladene ved at pensle bladene på begge sider med æggehviden, drys dem jævnt med sukkeret, og lad dem tørre mindst 6-8 timer, til de er tørre og sprøde
  2. Mørdejen laves ved at smulre mel og sukker hurtigt i smørret til det ligner rasp. Tilsæt eddike og vand og saml dejen hurtigt. Saml dejen til en kugle og tryk den flad. Lad dejen hvile køligt mindst 1 time
  3. Smør en tærteform, rul dejen ud så den er lidt større end formen, løft dejen over i formen og tryk den forsigtigt på plads. Lad den dej, der hænger ud over kanten blive hængende. Lad den hvile køligt 1/2 time. Tænd ovnen på 180 grader
  4. bag valnøddekernerne i ovnen til de er gyldne ca. 10 minutter, skru ovnen op på 200 grader
  5. Forbag tærtebunden: læg bagepapir i tærten og fyld op med tørrede bønner. Bag i ovnen i 20 minutter til kanten er let gylden. Fjern bagepapiret med bønnerne og bag bunden i yderligere 10 minutter til bunden er gylden. Tag tærtebunden ud af ovnen
  6. lav fyldet: hak brød og branflakes i en køkkentrold/ foodprocessor, halvdelen af valnødderne hakkes ligeledes fint, den anden halvdel hakkes groft. Bland brødkrummer, branflakes, valnødder og appelsinskal godt i en skål. Opvarm smørret og de 2 slags sirup i en kasserolle over kraftig varme og med omrøring. Lad det bulderkoge 2-3 minutter, bland det i skålen med de tørre ingredienser, bland fløde og æg i
  7. hæld fyldet i tærteformen og bag tærten til fyldet lige netop er stivnet ca. 17-20 minutter
  8. tag tærten ud og lad den køle af en times tid
  9. pynt med salvieblade og server med is eller cremefraiche til
0 Comments



Leave a Reply.

    Spis din have

    - men kun de spiselige planter

    Arkiv

    November 2023
    October 2023
    September 2023
    August 2023
    July 2023
    June 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020

    Emner og måneder

    All
    Fermentering
    Haven Og Planterne

    RSS Feed

Site powered by Weebly. Managed by SiteGround
  • Hvorfor denne blog?
  • Blog
  • Om mig, min have og min mad
  • Om skovhaver
  • Kontakt