Jeg kom til at købe en yaconplante da jeg var på tur til naturplanteskolen i september. Den har stået i min skovhave til lige før jul, hvor den første nattefrost gjorde sit indtog. Yacon er ligesom georginer: Det er rødderne der overvintrer, og de tåler ikke rigtig at fryse. Så de blev gravet op, stængelknoldene er sat frostfrit i en potte i den kolde havestue, og resten af knoldene skal spises. Jeg har her på bagkant lidt svært ved at se, hvorfor det er den skal vokse i min skovhave må jeg indrømme. Dyrkningsmåden er jo faktisk den samme som for kartofler, og jeg har slet ikke overvejet at dyrke kartofler i skovhaven: I skovhavebrug vil man gerne have flerårige planter, der opbygger et stabilt rodsystem med mykorrhiza-svampe, og det med at gå og grave rødderne op ser jeg ikke lige som den bedste måde at opnå det på.... kartofler (og de fleste andre traditionelle køkkenhaveplanter) kræver også fuld sol hvis de skal give et godt udbytte - måske hvis yacon er mere skyggetolerant og stadig kan give et hæderligt udbytte, så kan den blive ved med at have en plads i min skovhave. For der kommer jo et tidspunkt hvor skovhavens træer vil give skygge i en en større del af haven. Vi får se. Heldigvis smager rødderne godt: De er sprøde, læskende og lidt søde. På den måde minder de lidt om birkesaft. I den her salat er de kombineret med fermenterede æbler i en grøn salat hentet i skovhaven bestående af evighedskål, rucola, æblemynte og citrontimian. Det blev en dejlig frisk, fyldig og sprød salat.
0 Comments
Leave a Reply. |
Spis din have- men kun de spiselige planter Arkiv
November 2023
Emner og måneder |